مدیر حوادث و فوریتهای پزشکی استان در گفتوگو با «اصفهانزیبا» از مسائل و مصائب اورژانس میگوید
عدم امدادرسانی بهموقع و تأخیر در اعزام آمبولانس به محل وقوع حادثه و بیتوجهی به برخی از تماسهای دریافتشده ازسوی مرکز اورژانس و فوریتهای پزشکی، ازجمله مسائلی است که گلایههای برخی از شهروندان را به همراه دارد؛ شهروندانی که معتقد هستند این تعلل باعث بهوجودآمدن مشکلات زیادی برای آنها میشود یا جانشان را بهخطر میاندازد.
یکی از همین شهروندان با مراجعه به دفتر «اصفهانزیبا» میگوید، بارها با اورژانس تماس گرفته و درخواست اعزام آمبولانس داشته است؛ درحالی که این اتفاق رخ نداده و دغدغهای به نگرانیهایش بابت بیماریاش اضافه کرده است. مـدیر حوادث و فــوریـتهای پــزشکــی استان در گفتوگو با «اصفهانزیبا» به چگونگی فرآیند اعزام آمبولانس و اولویتبندی بیماران پرداخته است. آنطــور کــه فــرهــاد حیـــدری میگویــد، بهخاطر محدودیت اورژانس در منابع و استفاده بهینه از آنها، اورژانس براساس دستورالعملهای موجود عمل میکند؛ بههمیندلیل نیز اورژانس امکان اعزام آمبولانس بهازای هر تماس را ندارد. به گفته مدیر حوادث و فوریتهای پزشکی استان اصفهان، مزاحمتهای تلفنی، 5درصد از تماسهای اورژانس را به خود اختصاص میدهد.
برخی از شهروندان از تأخیر در امدادرسانی و همچنین عدم اعزام آمبولانس درمواقع ضروری، از اورژانس گلایهمند هستند و معتقدند که این تأخیرها منجر به عواقب جبرانناپذیر میشود. دلیل این تأخیرها یا عدماعزام آمبولانس برای متقاضیان چیست؟
بهخاطر محدودیت اورژانس در منابع و استفاده بهینه از آنها، اورژانس براساس دستورالعملهای موجود عمل میکند؛ بههمین دلیل نیز اورژانس امکــان اعــزام آمبــولانس به ازای هــر تماس را ندارد؛ در این صورت، دیگر اورژانس، اورژانس نخواهد بود! پس اعــزام آمبــولانــس بــراســاس بـــررســـی تمــاسها و شــرححـــال و تشخیـــص مشکـــل بیمــار و نیــاز به فـــوریـــتهای پـــزشکی انجام میشود.
اعزام آمبولانس و امدادرسانی در محل حادثه تحت چه شرایطی امکانپذیر خواهد بود؟
پس از برقراری تماس، ممکن است اپراتور، فرد تماسگیرنده را راهنمایی کند و از او بخواهد برای رفع مشکل، اقداماتی را انجام دهد؛ اقداماتی که منجر به رفع فوریت و عدمنیاز به اعزام آمبولانس و مراجعه فرد به مراکز درمانی میشود؛ البته ممکن است پس از رفع فوریت، خود فرد امکان مراجعه به مراکز درمانی را داشته باشد؛ اما اگر این راهنماییها کفایت نکرد، آمبولانس به محل حادثه اعزام میشود.
روزانه چه تعداد تماس با مرکز اورژانس و فوریتهای پزشکی برقرار میشود؟
حدود دوهزار و 500 تماس بهصورت روزانه با اتاق فرمان گرفته میشود؛اما اورژانس حدود 700 تا 800 آمبولانس، یعنی یکسوم از این تماسها را به محل حادثه اعزام میکند. اعزام آمبولانس بــرای بیمارانــی که فـــوریـــت ندارند، منجربه عدم امدادرسانی بهموقع به سایر بیمارانی که نیازمند دریافت خدماترسانی بهموقع هستند، میشود و مشکل بهوجود میآورد. همه این تماسها باید مدیریت شوند تا بیماران نیازمند به دریافت فوریتهای پزشکی بتوانند بهموقع خدمات لازم را دریافت کنند.داشتن فشارخون بالا (مثلا فشارخون 16 یا 17) صرفا منجر به اعزام آمبولانس نمیشــود؛ امـــا درصـــورتیکــه فــــرد علاوهبر داشتــــن فشـــارخــون بـــالا مشکـــلات دیگری همچون درد در قفسه سینه، تنگی نفس یا سابقه بیمــاری قلبــی و... داشتـــه باشـــد، آمبولانس برای او اعزام خواهد شد.
از این دوهزار تماسی که به آن اشاره کردید، بیشترین تقاضا مربوط به چه موضوعاتی است؟
بر اساس آمار موجود، حدود 40درصد از تماسها به خاطر حوادث ترافیکی و تصادفات و 60 درصد مابقی به سایر موارد دیگر مثل سردرد و سرگیجه، سقوط، مشکلات قلبی و عروقی و مغز و اعصاب، سکتههای مغزی و... مربوط میشود. این بیماران معمولا بیشترین تماس را با مرکز اورژانس و فوریتهای پزشکی دارند.
با توجه به کنترل ویروس کرونا آیا تماسهای مربوط به امدادخواهی در زمینه این بیماری کاهش یافته است؟
بله؛ در دوران کــرونا تنــگی نفــس و سردرد و... تماسهای زیادی را به خود اختصاص میداد؛ اما اکنون مشکلات قلبی و عروقی و مغزی و همچنین تصادفات بیشترین موارد تماس با مرکز را تشکیل میدهد.
در زمان کرونا روزانه چه تعداد تماس با اورژانس برقرار میشد؟
حدود سههزار و 500تماس؛ البته در زمان اوج کرونا نزدیک به هزار و 500 آمبولانس خدمترسانی میکردند. بههرحال، تعداد ناوگان و پرسنل اورژانس محدود است و امکان اعزام آمبولانس برای همه درخواستها وجود ندارد.
چه تعداد از تماسهایی که با اورژانس گرفته میشود، منجر به اعزام آمبولانس و امدادرسانی در محل حادثه میشود؟
حدود 35درصد؛ البته این عدد ثابت نیست؛ اما استخراج دادههای یکساله نشان میدهد که حدود 30 تا 40درصد از تماسها نیاز به اعزام آمبولانس دارند.
آیا اورژانس، مزاحم تلفنی هم دارد؟
بلــه متـــــأسفــــانـــه؛ حـــــدود 5درصـــد از تماسهایی که با اورژانس گرفته میشود به مزاحمتهای تلفنی اختصاص دارد؛ عددی که بسیار بزرگ است؛ مثلا اگر روزانه دوهزارتلفن به اورژانس شود، نزدیک به 120مورد آن را مزاحمتهای تلفنی تشکیل میدهند. این مزاحمتها از قبیل توهین و تماسهای اشتباه و شرححال دروغ و... است.
ایــن مــزاحمــتهــا را پیـگیـــری میکنید؟
برخی از این مزاحمتها پیگیری شــدهاند؛ مثلا درمواردی که یک شماره خاص بارها با اورژانس تماس گرفته است؛ اما بـــرخـــی مـــزاحمـــان تمــاس میگیرند و با دادن شرححال دروغ، در کار امدادرسانی اختلال ایجاد میکنند. در این تماسها آمبولانس به محل حادثه اعزام میشود؛ اما پس از مراجعه متوجه کذببودن تماس میشود.
برخی از افراد صرفا برای اینکه هزینه انتقال به بیمارستان را پرداخت نکنند با اورژانس تماس گرفته و درخواست آمبولانس میکنند. آیا با موارد اینچنینی نیز سروکار دارید؟
بدترین نوع مزاحمت تلفنی شرححال دروغ دادن به اپراتور اورژانس است که منجر به اعزام آمبولانس میشود؛ چراکه در این فاصله زمانی ممکن است بیماری نیاز به دریافت خدمات فوری داشته باشد و جانش به خطر بیفتد؛ اما اگر تماس واقعی باشد اورژانس مشکلی با مسائل دیگر ازجمله موضوعی که شما اشاره کردید، نــدارد و اقدام بــه اعــزام آمبـــولانس میکند.
سال گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه برخی معلمان کنکور یا سلبریتیها برای تسریع در رفتوآمد خود با آمبولانس تردد میکنند. آیا در اصفهان نیز با چنین مواردی روبهرو بودهاید؟
خیــر؛ چنین اتفــاقی را در اصفهــان نــداشتــهایم. این کار ازنظـر اخــلاقـــی بسیار اشتبـاه اســت و منجر بــه عــواقــب جبــراننــاپــذیری میشـود.
آیا تأخیر در امدادرسانی و بهموقع نــرسیــدن آمبــولانــس و نیــروهـــای امدادی به مکان حادثه، منجر مرگ هم شده است؟ اصلا آماری در این خصوص دارید؟
آمار دقیقی دراینباره وجود ندارد؛ اما اورژانس در حوزه نیروی انسانی و نـاوگــان دارای کمبود اســت؛ بنــابــرایــن در برخی از موارد مثلا اعزام آمبولانس از پایگاههایی که با محل حادثه فاصله دارند، مشکلاتی را بهوجود میآورد.
از هنگام تماس بـا اورژانس تا رسیدن آمبولانس به محل حادثه چه میزان زمان لازم است؟ آیا اعزام آمبولانس میانگین زمانی خاصی دارد؟
بله؛ این مدتزمان در کلانشهرها با شهرهای کوچک یا امدادخواهی در جاده و... متفاوت است و استانداردهای خاص خود را دارد؛ مثلا این فاصله زمانی در اصفهان 12دقیقه، در شهرهای کوچک 8 دقیقه و در برخی از مکانها به دلیل برد مسافت 14دقیقه براساس نرم جهانی تعریفشده است.مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان در جمع خبرنگاران با اشاره به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، سقطجنین را ممنوع دانست و گفت: ماده 56 این قانون به سقطجنین اشاره دارد. برایناساس، سقطجنین ممنوع و از جرائم دارای جنبه عمومی است که مطابق مواد ۷۱۶ تا ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی مستوجب دیه، حبس و... میشود.به گزارش «اصفهانزیبا آنلاین» به گفته منصور فیروزبخت ، اگر بارداری زنی بنا به تشخیص پزشک باعث بهخطرافتادن جانش شود، زن میتواند با ارائه درخواست به پزشکی قانونی برای سقطجنین اقدام کند. درخواست او در کمیسیون تخصصی پزشکی که شامل یک قاضی ویژه ازسوی اداره کل دادگستری، یک پزشک معتمد و متخصص و نماینده پزشک قانونی است، بررسی میشود و پس از بررسی و صدور حکم کمیسیون، مادر میتواند برای سقطجنین اقدام کند.
دراختیارگذاشتن هرگونه وسایل سقطجنین جرم است
او با اشاره به تبصره4 ماده۵۶ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: فراهمکردن و دراختیارگذاشتن هرگونه وسایل سقطجنین ازسوی پزشک و ماما و داروخانه بدون درنظرگرفتن شرایط قانونی، جرم است و براساس ماده ۶۲۴ قانون مجازات اسلامی، پرونده فعالیت آنان ابطال میشود؛ همچنین تحقق این جرم نیازی به تکرار ندارد.فیروزبخت در ادامه با اشاره به آمار معاینات سرپایی، آنها را 121هزار و 500 فقره دانست و عنوان کرد: از این تعداد 24هزار و 856مورد مربوط به تصادفات و 41هزار و 64فقره نزاع بوده است. معاینات سرپایی 4,5درصد نسبت به سال 1399 رشد داشته و آمار مصدومان ناشی از تصادفات و نزاع به ترتیب 17,5و 7,4درصد نسبت به این سال افزایش داشته است. مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان با اشاره به آمار معاینات سرپایی در دوماهه اول سال جاری، آنها را 19هزار و 483 فقره دانست.
رشد آمار مصدومان حوادث کار
او در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به آمار مصدومان حوادث کار در سال گذشته آنها را دوهزار و 752مورد دانست و خاطرنشان کرد: این آمار نسبت به سال 1399، 10,4درصد رشد داشته است؛ همچنین 128مورد براثر حوادث ناشی از کار فوت کردهاند. این آمار نیز نسبت به مشابه سال 1399 4,6 درصد رشد داشته است. فیروزبخت با اشاره به آمار فوتیهای ناشی از برقگرفتگی در سال گذشته، آنها را 40مورد دانست و گفت: این آمار نسبت به سال 1399، 25درصد رشد داشته است.مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان به آمار غرقشدگی در سال 1400 نیز اشاره کرد و ادامه داد: سال 1399، 47نفر جان خود را براثر غرقشدگی از دست دادند که این میزان نسبت به مشابه سال 1399، با کاهش 46درصدی روبهرو بوده است. در سال گذشته به تفکیک ۱۱ نفر در رودخانه، ۲۳ نفر در استخرهای کشاورزی، ششنفر در استخر شنا، سهنفر در دریاچههای مصنوعی و سد و غرقشدگی در دریاچه طبیعی، حوض یا حوضچه هرکدام یک نفر در استان اصفهان گزارش شده است.به گفته او در سال گذشته، 61 نفر نیز براثر مسمومیت با مونوکسید کربن جان خود را از دست دادند که این آمار نسبت به سال 1399 که تعداد جانباختگان50 نفر بودهاند، 22درصد رشد داشته است.مدیرکل پزشکی قانونی متوفیان ناشی از سوختگی در سال گذشته را 123مورد دانست و گفت: همچنین در سال گذشته هزار و222 نفر در حوادث ترافیکی جان خود را ازدستدادهاند که این آمار نسبت به سال 1399، 6,4 درصد افزایش داشته است.
جایگاه سوم حوزه زنان و زایمان در پروندههای قصور پزشکی
مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان آمار معاینه فوتیها در پزشکی قانونی استان اصفهان را چهارهزار و ۱۵مورد در سال گذشته دانست و افزود: نسبت به مدت مشابه در سال ۹۹، ۱۵,۴درصد رشد داشته است. در سال گذشته هزار و ۳۲۵مورد پرونده در واحد کمیسیونهای تخصصی پزشکی قانونی به نتیجه رسید که از این تعداد ۲۱۸مورد مربوط به قصور پزشکی و ۶۳۰مورد معاینات روانپزشکی
بوده است. فیروزبخت در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به آمار پروندههای قصور پزشکی، گفت: بیشترین پرونده تشکیلشده با موضوع قصور پزشکی در استان اصفهان، مربوط به پزشکانعمومی و سایر گروههای پزشکی است. قصور پزشکی در حوزه زنان و زایمان نیز در جایگاه سوم قرار دارد.او با اشاره به اهمیت راهاندازی بانک هویت ژنتیک ایرانیان خاطرنشان کرد: احداث این بانک از سالهای گذشته آغاز و مقررشده که برای هر فرد پروفایل ژنتیکی تشکیل شود؛ به این دلیل که اگر فرد دچار حادثه شد دیگر نیازی به حضور خانواده و بستگان او نباشد؛ البته هزینه این کار زیاد است و درحالحاضر فقط برای مجرمان این اقدام انجام میشود.
افزودن دیدگاه جدید