پرپرشدن گل‌محمدی در گلپایگان

در گلپایگان امسال به‌دلیل سرمازدگی در فروردین و ازبین‌رفتن غنچه‌های گل‌محمدی ۳۰ تا ۵۰درصد میزان برداشت کاهش یافت. مدیر جهاد کشاورزی گلپایگان با بیان اینکه کار برداشت گل در سطح ۱۵۰ هکتار از مزارع گل‌محمدی این شهرستان با هزار نیروی کار از نیمه اردیبهشت تا نیمه خردادماه انجام می‌شود، اظهار کرد: در سال گذشته در این شــهرستــان بیش از ۶۰۰ تن گل‌محمدی از سطح ۱۵۰ هکتار برداشت داشتیم که امسال به‌دلیل سرمازدگی در فــروردیــن و ازبــیــن‌رفــتــن غنچه‌های گل‌محمدی کاهش ۳۰ تا ۵۰درصدی میزان برداشت و پیش‌بینی برداشت
 ۴۰۰ تن گل‌محمدی را طی فصل کاری داریم.

تاریخ انتشار: 09:48 - پنجشنبه 1400/03/6
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
no image

گرچه قمصر در استان اصفهان درزمینه تولید گلاب و محلات در استان مرکزی در تولید گل شناخته‌شده هستند، اما در سال‌های اخیر به همت کشاورزان شهرستان گلپایگان و در راستای تغییر الگوی کشت، شاهد ایجاد مزارع گل‌محمدی بسیاری در سطح شهرستان بوده‌ایم. به گفته فرماندار گلپایگان، قرار است در فاز اول 500 هکتار از اراضی زیر کشت این محصول ارزآور برود و در کنار آن زیرساخت‌های لازم برای راه‌اندازی صنایع تبدیلی و کارخانه اسانس‌گیری فراهم شود.
به گفته کارشناسان، بیش از هزارو۵۰۰ واحد صنعتی و سنتی گلاب‌گیری در استان اصفهان فعال است و بیشترین محصول فراوری از گل‌محمدی، به گلابی ناب تبدیل می‌شود. از هر ۱۰۰ هکتار گل‌محمدی یک تن گلاب حاصل و بخش محدودی از میزان برداشت هم به تولید اسانس‌های مختلف اختصاص داده می‌شود که هر دو محصول ازلحاظ صادرات غیرنفتی و مشتری خارجی، جایگاه بسیار ویژه‌ای دارند.

ضرورت حمایت از باغداران

مدیر جهاد کشاورزی گلپایگان خواستار حمایت باغداران گل‌محمدی برای جبران خسارت در ضرر متحمل شده سرمازدگی شد و گفت: در این شهرستان به‌دلیل نبود صنایع تبدیلی گل‌محمدی، تولیدکنندگان مجبور به خام‌فروشی هستند که بااین‌وجود مقرون‌به‌صرفه نیست؛ چون سودی بابت فروش ندارند. حیدرعلی گل‌محمدی گفت: در این شهرستان نبود دستگاه‌های مکانیزه در کار برداشت گل موجب هدررفت محصول می‌شود؛ چون باوجود کمبود نیروی انسانی، کار برداشت با تأخیر انجام می‌شود. دو کارخانه‌های گلاب‌گیری شهرستان هم باوجود دریافت مجوز هنوز راه‌اندازی نشده‌اند.
او ادامه داد: شش سال است که کشاورزان این شهرستان به‌دلیل الگوی کشت مناسب و نیاز به آب کمتر به کشت گل‌محمدی روی آورده‌اند که در حال حاضر هشت باغ بزرگ گل‌محمدی علاوه بر مزارع کوچک (درمجموع وسعت ۱۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی) در این شهرستان وجود دارد.

خام‌فروشی سودی ندارد

یکی از تولیدکنندگان گل‌محمدی در گلپایگان بیان کرد: با سرمایه دومیلیارد تومان مزرعه گل‌محمدی در وسعت ۶۰ هکتار ایجاد کردیم که سه سال است باور شده و در کار برداشت ۳۰۰ نیرو مشغول هستند. بهرام کریمی افزود: هرسال تولید گل افزایش دارد. سال گذشته از این سطح ۶۰ هکتار زیر کشت، ۱۰۰ تن گل برداشت شد که متأسفانه امسال به‌دلیل سرمازدگی و ازبین‌رفتن غنچه‌های گل‌محمدی پیش‌بینی میزان ۷۰ تن برداشت
 داریم.او تصریح کرد: تغذیه مناسب و مراقبت‌های لازم و استفاده از سموم غیــرشیمیــایــی در دفع آفات مزرعه گل‌محمدی موجب کیفیت و مرغوبیت و رنگ‌وبوی گل‌محمدی شده است.

نبود صنایع تبدیلی

بــهــزاد ثــمــری، تـولیــدکنــنــده دیـگر گل‌محمدی، اظهار کرد: در ابتدای طرح کاشت باغ ۱۲۰هکتاری گل‌محمدی تصمیم گرفتم در کنار مزرعه صنایع تبدیلی و فراوری گل‌محمدی نیز احداث کنــم که متــأسفــانــه به‌دلیل همکاری‌نکردن مسئولان برای ارائه تسهیلات بانکی باوجوداینکه مشکل وثیقه بانکی نداشتیم، موفق به دریافت تسهیلات نشدیم. او افزود: در این شهرستان به‌دلیل نبود صنایع تبدیلی، خام‌فروشی گل سودی ندارد. تولیدکنندگان مجبور به شخم‌زنی مزارع گل‌محمدی شده‌اند. امروزه تنها علاقه و دل‌خوشی تولیدکنندگان گل‌محمدی در گلپایگان اشتغال‌زایی است تا معاش خانواده کارگران تأمین شود؛ وگرنه حمایتی از سوی دولت از تولیدکنندگان گل نشده است.

ایجاد واحدهای تولید اسانس

با توجه به اینکه بیشترِ صادرات محصول به‌صورت اسانس است و قیمت هر کیلو اسانس در بازارهای جهانی حدود ۶۰ تا ۱۰۰میلیون تومان است، ایجاد واحدهای تولید اسانس یکی از راه‌هایی است که می‌توان به‌عنوان اقتصادی‌کردن کشت و تولید محصول گل‌محمدی پیشنهاد کرد.
باوجود بسترهای لازم صنعتی و علمی برای افزایش تولید گل‌محمدی و اسانس در این منطقه می‌توان با توسعه ارتباط تولیدکنندگان این محصول با مراکز علمی، رفع مشکلات آن‌ها و حضور فعال‌تر بخش خصوصی و تعاونی، به این صنعت رونق جهانی بخشید تا ارزش‌افزوده و درآمدزایی بیشتری بــرای کشــورمــان بــه‌هــمــراه داشــتـه باشد.
 در این میان، خریدهای توافقی، از ضرروزیان کشاورزان جلوگیری و حلقه واسطه‌گران و دلالان را حذف می‌کند؛ به‌طوری‌که محصول در خرید توافقی، به‌طور مستقیم از کشاورز خریداری می‌شود و بدون واسطه به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد؛ همچنین با توجه به ویژگی‌های این محصول و اشتغال‌زایی بالا امید می‌رود با حمایت ویژه برای خریدِ اسانس گل‌محمدی تولیدیِ باغداران و افزایش واحدهای فراوری، علاوه بر جلوگیری از روند حذف باغ‌ها، شاهد توسعه کشت و شکوفایی این محصول بی‌نظیر در استان باشیم.

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    معصومه فصاحت