ویژه نامه ها

اشتراک الکترونیکی روزنامه

CAPTCHA ی تصویری

شماره های پیشین

مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها و بروز طاعون مدرن‌(49)

تاریخ درج : دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۸

در مطلب قبل به تأثیر آنتی‌بیوتیک‌ها در چاق‌‌تر شدن، پرداختیم و در این خصوص محققان پروژه‌هایی را طراحی کرده‌اند که در آن وزن حیوانات را در آزمایشگاه افزایش داده و سپس دلیل چاق شدن آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.دیابت نوع 1 یا دیابت جوانی، بیماری همراه با نقص سیستم ایمنی است که در آن سلول‌های ایمنی بدن به پانکراس که سازنده انسولین است، حمله می‌کنند. دیابت در هر سنی ممکن است اتفاق افتد، اما در بیشتر موارد، تشخیص از نوزادی تا اواخر سن 30 سالگی صورت می‌گیرد.دیابت نوع 2 یا دیابت بالغان، وضعیتی است که بدن نسبت به انسولین مقاوم است و سلول‌های بدن به صورت مناسب، نسبت به انسولین پاسخ نمی‌دهند. بدون انسولین بافت‌های ما قندی راکه در خون در حال گردش است، دریافت نمی‌کنند.هنگامی که قند خون به مدت طولانی بالا باقی می‌ماند؛ قلب، رگ‌های خونی، اعصاب، پوست و کلیه‌هایش آسیب می‌بینند.در مطالعات دیده شده است که دیابت جوانی با احتمال بیشتر در کودکانی مشاهده می‌شود که با سزارین متولد شده و در پسرانی که قدی بلند داشته و در بچه‌هایی که در سال‌های اول زندگی افزایش وزن دارند هر یک از این مشاهده‌ها نشان می‌داد که اختلال در میکرب‌های ساکن بدن در مراحل اولیه زندگی، عاملی تأثیرگذار است.مطالعات نشان می‌دهند که این بیماری در موش‌های دریافت‌کننده آنتی‌بیوتیک سریع‌تر بروز می‌کند. همچنین در موش‌های دریافت‌کننده آنتی‌بیوتیک به صورت چشمگیری، ترکیب میکرب‌های ساکن در ناحیه گوارشی، در مراحل اولیه ایجاد دیابت تغییر یافته و میکرب‌ها با نقش حفاظتی در آنها نابود شده بودند. بنابراین بیماری دیابت جوانان نیز بیماری دیگری است که مواجهه با آنتی‌بیوتیک در سال‌های اول زندگی می‌تواند در بروز آن نقش داشته یا دست‌کم منجر به تسریع در این بیماری شود. بیماری دیگر سلیاک است که در آن فرد به پروتئین اصلی گندم با عنوان گلوتن که در جو و چاودار هم موجود بوده، حساسیت دارد.خوردن مقادیر پایین گلوتن می‌تواند منجر به حمله سیستم ایمنی به سلول‌های سالم در روده کوچک شود. به عبارت دیگر، سیستم ایمنی، گلوتن را به عنوان یک عامل تهاجمی می‌شناسد نه به عنوان ماده‌غذایی.علائم این بیماری دل درد، اسهال، نفخ و خستگی است. حتی اگر فردی بتواند به مدت چندین ماه از مصرف گلوتن اجتناب کند، علائم بیماری با مواجهه مجدد با گلوتن دوباره بر‌می‌گردد. متاسفانه افراد مبتلا به بیماری سلیاک به علت اینکه گلوتن در همه جا و بیشتر مواد غذایی وجود دارد با یک مشکل جدی و شدید مواجه هستند. یافته‌ها نشان داد که افراد مبتلا به سلیاک حدود 40 درصد مصرف بیشتری از آنتی‌بیوتیک داشته‌اند.واقعیت آن است که افراد مبتلا به سلیاک اعم از مردان و زنان، در دوره‌ای آنتی‌بیوتیک مصرف کرده‌اند. افرادی که دوره‌های بیشتری آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کردند، وقوع بیماری و خطر در آنها بیشتر بوده است.هلیکوباکترپیلوری تقریبا در سال‌های اول زندگی، قبل از ایجاد و پیشرفت بیماری سلیاک در بدن دیده می‌شود.ما همچنین می‌دانیم که هلیکوباکترپیلوری در توقف پاسخ ایمنی و آلرژی از طریق سلول‌های تنظیم‌کننده تأثیر دارد. بیماری سلیاک رو به افزایش است، زیرا میکرب‌هایی که انسان‌ها را در مقابل پاسخ آلرژی ایمن نگه می‌دارند، در حال ناپدید شدن هستند.بیماری با شیوع بالای دیگر، التهاب گوارشی شامل دو نوع بیماری کولیت اولسراتیو و بیماری کرون است. کولیت اولسراتیو، تنها در روده بزرگ مشاهده شده و در این بیماری، افراد دچار خونریزی در ناحیه مقعد می‌شوند.اسهال، کاهش وزن و کم‌خونی از دیگر علائم این بیماری است که بیماری می‌تواند کل زندگی بیمار را نابود کند. با توسعه بیماری و بدتر شدن شرایط ممکن است سرطان ایجاد شود. بیماری کرون کل ناحیه گوارشی را درگیر می‌کند و التهاب به شکلی است که زخم‌هایی با عنوان فیبروزیس و در نهایت انسداد گوارشی اتفاق می‌افتد. تقریبا در همه مدل‌های موش مبتلا به بیماری، وجود میکرب در ایجاد و توسعه کولیت تأیید شده است. اولیه یا ثانویه بودن نقش باکتری در بروز این بیماری‌ها مشخص نیست. در سال 2011 میلادی یک گروه از محققان دانمارکی نتایج خود را روی 577627 کودک متولد شده در دانمارک در فاصله زمانی 1995 و 2003 میلادی، در خصوص ارزیابی خطرات تأثیرگذار بر توسعه بیماری التهاب گوارشی، در سال‌های اول زندگی گزارش دادند. 117 کودک، مبتلا به بیماری التهاب گوارشی بودند. آنها اولین تماس با سیستم پزشکی را در میانگین سنی سه سال و پنج ماهگی داشتند.محققان توانستند داروهایی را که این کودکان دریافت کرده بودند، مشخص کنند. در مقایسه با کودکان سالم، افرادی که در مراحل اولیه زندگی در آنها بیماری التهاب گوارشی مشاهده شد، با احتمال 84 درصد از آنتی‌بیوتیک استفاده می‌کردند. علاوه بر این، خطر بروز بیماری کرون در بچه‌هایی که آنتی‌بیوتیک دریافت کردند، در مقایسه با کودکانی که مصرف آنتی‌بیوتیک نداشتند، سه برابر بود. در واقع میزان بروز بیماری در کودکانی که آنتی‌بیوتیک بیشتری می‌گرفتند، بالاتر گزارش شد. محققان مشاهده کردند که مصرف هر دوره آنتی‌بیوتیک منجر به افزایش مواجهه با عوامل خطر بیماری کرون تا 18 درصد می‌شود. بچه‌هایی که هفت یا بیش از هفت دوره آنتی‌بیوتیک دریافت کرده بودند، دارای افزایش خطر هفت برابری یا بیشتر در مقایسه با کودکانی بودند که آنتی‌بیوتیک دریافت نکردند. این آمار هشداردهنده است و هم‌راستا با مطالعه دیگری است که در کشور کانادا انجام شد.

ادامه دارد...

دکتر زهرا اسفندیاری و دکتر فرناز ابراهیمی واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

 

url : http://www.isfahanziba.ir/node/106333

اصفهان زیبا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

 

ضمائم روز

پیوست‌ها

  

 

 

بایگانی